Keravan omakotiyhdistys ry - Logo


Keravan Omakotiyhdistys ry 
Toukolantie 20
04200 Kerava

Päivitys 29.4.2021


KERAVAN OMAKOTIYHDISTYS ry

  Ajankohtaista

Koronariskin vuoksi emme järjestä alkuvuodesta 2021 yleisötapahtumia, odottelemme koronatilanteen helpottumista. Huhtikuulle valmistelemme luentotilaisuuksia, mikäli tilanne sen sallii.


Kodin tietoturva ja mobiililaitteiden turvallinen käyttö -webinaari
Voit katsoa Anssi Ennevaaran esityksen täältä. Esitys on katsottavissa 3.5.2021 saakka.

Huom! Esityksessä tarjotut linkit pitää kirjoittaa, ne eivät toimi klikkaamalla.

Esitelmä on tarkoitettu kaikille, joita tietoturva pohdituttaa. Webinaarissa keskitytään yksityishenkilön mobiililaitteiden turvalliseen käyttöön, ja miten jokainen voi omalla toiminnallaan varmistaa kotinsa tietoturvaan.


Tonttivesijohdon valurautakulma voi aiheuttaa yllättävän vesivuodon
Vanhempien keravalaisten omakotitalojen tonttivesijohdon valurautainen kulmaliitos on mahdollinen riski vesivuodolle. Ongelma aiheutuu liitoksessa kahden erilaisen materiaalin, kuparin ja valuraudan yhdistämisestä, jolloin valurauta syöpyy ja ruostuu umpeen alkaen vuotaa.

Omakotiyhdistys on selvittänyt asiaa Keravan kaupungin vesihuollon kanssa.

Valurautakulmia on käytetty tonttivesijohdoissa Keravalla vuosina 1973—85, mahdollisesti myös 1986—87. Menetelmä on ollut tuohon aikaan yleinen Suomessa. Vuodesta 1988 alkaen on käytetty yksinomaan muoviputkea.

Asialla on merkitystä mahdollisen vesivuodon lisäksi myös kiinteistöä myytäessä. Vesivuoto voi tulla ikävänä yllätyksenä uudelle omistajalle. Myyjä on todennäköisesti korvausvastuullinen.

Valurautainen liitin yhdistää muovisen tonttivesijohdon ja vesimittariin liitetyn kupariputken muodostaen 90 asteen kulman. Kulmalla tarkoitetaan kohtaa, jossa vesijohto kääntyy vaakasuunnasta pystysuoraksi ylös vesimittarille. Kulmaliitos on talon alla näkymättömissä. Oheinen Vaasan vesilaitoksen kuva yrittää havainnollistaa ongelmaa, joskin liitoskohdan tulisi olla 90-asteen kulma.

Mikäli lattiasta vesimittarille nouseva putki on kuparia, lattian alla on todennäköisesti valurautakulma. Mikäli mittarille nouseva putki on muovia, valurautaista liitintä ei ole. On myös mahdollista, että mittarille tuleva putki on pietty, jolloin se näyttää mustalta muoviputkelta, mutta kyseessä voi kuitenkin olla teräsputki.

Asia selviää vain tarkastuskäynnillä, joskus vain kaivamalla liitoskohta auki. Vesihuollossa ei ole aikoinaan pidetty kirjaa tonttivesijohdoista, joihin valurautainen kulmaliitos on asennettu. Mikäli kiinteistön omistajalla ei ole tiedossa, onko tonttivesijohto aikoinaan uusittu, sitä voi tiedustella vesihuollosta. 

Vesihuollon yleisten toimitusehtojen mukaan tonttivesijohto on kiinteistön omaisuutta ja kiinteistön omistajan kunnossapidettävä liitoskohdasta (runkojohdosta) vesimittarille asti.
Kulmaliitoksen mahdollisen korjauksen maanrakennustöineen teettää kustannuksellaan kiinteistön omistaja. Tonttivesijohdon hankkii ja asentaa liittyjän kustannuksella vesihuoltolaitos. Liitostyön tekee aina vesihuoltolaitos. Kulmaliitoksen vaihdon kustannukset vaihtelevat kohteesta riippuen. Vesihuoltolaitos veloittaa uusimisesta työn ja tarvikkeet. Kokonaiskustannusten suuruus riippuu yleensä kaivuutöiden määrästä.

Vesihuollon asiantuntija on käynyt alkuvuonna arvioimassa noin neljäkymmentä omakotitaloa. Koronan vuoksi tarkastuksia ei nyt tehdä, mutta ne käynnistetään uudelleen, kun rajoitukset päättyvät.

Jos talosi kuuluu riskiryhmään (1975—87), ota yhteyttä Vesihuollon asiakaspalveluun mieluiten sähköpostilla (vesihuolto@kerava.fi). Kerro nimi, osoite, puhelin ja sähköpostiosoite, niin sinuun otetaan yhteyttä tarkastuksen ajankohdan sopimiseksi. Tarvittaessa voit jättää yhteystiedot myös puhelimitse 040 318 2275 (ma-to 9–11 ja 13–15).

Vesihuolto haluaa muistuttaa, että kulmaliitin ei ole ainoa riskialtiskohta tonttivesijohdossa. Myöskään tonttivesijohto ei ole ikuinen, vaan sen käytännön kestoikä on noin 30–50 vuotta käytetyistä materiaaleista, rakennustavasta ja maaperästä riippuen. Tonttijohtojen uusimisessa kiinteistön omistajan kannattaa olla liikkeellä mieluummin liian aikaisin, kuin vasta vahingon sattuessa.

Vuokravälineissä nyt myös lehtipuhallin
Hankimme vuokrattavksi akkukäyttöisen STIHL lehtipuhaltimen. Se viedään Teboilille vuokrattavaksi lumien sulamisen jälkeen. Näin säästämme akkuja talven pakkasilta, sillä vuokravälineiden varastossa ei ole lämmitystä.
KANNATTAISIKO LAITTAA AURINKOPANEELIT?
Aurinkopaneeleita kaupitellaan energiasäästöillä ja hiilivapaana energiantuottajana, ja kauppiaita on paljon. Milloin omakotitalon omistaja, erityisesti sähkölämmittäjä, voisi parantaa energiatehokkuuttaan ja vähentää ilmastopäästöjä aurinkopaneeleilla, ja milloin aurinkopaneeleissa on järkeä. Asiasta kertoi Omakotiyhdistyksen tilaisuudessa 17.9.2020 Anna-Mari Rauhala, projektipäällikkö, Ramboll Finland Oy, jonka luvalla esitys löytyy nyt täältä.

TÄYDENNYSRAKENTAMINEN OMAKOTITONTILLA
Monella pientaloalueella on suuri tontti, jolla olisi tilaa toisellekin omakotitalolle. Täydennysrakentaminen on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi kankeiden kaavoitus- ja rakennusmäärysten vuoksi. Oheisessa 23.9.2020 pidetyssä esityksessä Pia Sjöroos, Keravan  kaupunkisuunnittelujohtaja hahmottelee, miten tonttiongelmaa voitaisiin ratkoa kaavoituksella ja miten asiassa tulisi edetä. Yrittäjä Kari Puustinen Kiinteistömaailmasta nosti esille yhtenä vaihtoehtona tontin hallintajakosopimuksen, jolla tontin alkuperäinen rakennusoikeus voidaan hyödyntää täysimääräisesti.


Kannanotto skeittipuistosta
Omakotiyhdistys laati kannanoton skeittipuistosta, joka toimitettiin Kervan kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle.


Kun ajoissa keväällä aloittaa, kanta pysyy paremmin kurissa.
Nyt on aika torjua siruetanat
Espanjansiruetanat olivat viime kesänä riesa monella alueella. Nyt on aika käynnistää vastahyökkäys. Niiden torjunta ei ole helppoa, mutta kuitenkin mahdollista.
Torjunta onnistuu Ferramol-nimisellä aineella, joka ei ole eläimille vaarallista lukuun ottamatta etanoita ja kotiloita.
Ferramolia levitetään tontille ja ojan pientareille. Ainetta myydään rautakaupoissa. Isoissa erissä, esimerkiksi naapureiden kanssa hankittuna, tuote on halvempaa.
Kuolleet etanat kerätään ämpäriin tai purkkiin.  Käsineet kannattaa pitää kädessä.
Jos etanat ovat vielä elossa, yksinkertaisin ja siistein
keino niiden nujertamiseen on etikka. Ruokalusikallinen tavallista etikkaa puoleen kahvikupilliseen vettä, mikä kaadetaan etanoiden joukkoon noin litran purkkiin tai pussiin. Kansi kiinni, purkki pussiin, pussi solmuun ja etanoiden armokuolema on nopea.
Purkit tai pussit voi laittaa sekajätteeseen, kannattaa panna roskapussissa, jos sattuisivat hajoamaan, ettei sotke jäteastiaa.

Oksasilppuri korjattu
AL-KO oksasilppuri on saatu korjattua, kun se  10.7. vietiin korjattavaksi. Pistokkeen kosketinnasta oli poikki, silppulaatikon turvakytkimen nasta poikki ja kone tungettu niin täyteen tavaraa, ettei mikään pyörinyt. Huolto sai koneen kuitenkin kuntoon.
Jo laite menee rikki, ole ystävällinen ja ilmoita siitä. On ikävää, että seuraava hakee kotiinsa rikkinäisen laitteen. Vioista ilmoitus Heikki Torkkelille.


Puheenjohtajan kokemuksia silppurista

Testasin Huhtikuun alkupuolella Omakotiyhdistyksen uutta oksasilppuria. Olin harventanut omena- ja luumupuita sekä joitakin sireenipensaita. Lähes kaikki melkoisen käkkyräisiä, joissa oli paljon sivuoksia.


Ensi alkuun silppurin nielu vaikutti ahtaalta ja terä oli kovin syvällä, liki puolen metrin päässä suuaukosta. Opin ensimmäisen oksan jälkeen, ettei oksaa tule työntää koneeseen voimalla, vaan antaa silppurin terän ottaa oksa haltuun ja rouhia omaa tahtia, muuten oksa voi mennä väärälle puolelle terää ja jäädä sinne jumiin.

Järkevä yläkokoraja silppuriin syötettävälle oksalle on noin 3 senttiä. Tällainen paksumpi oksa pitää työntää aukon laidasta, keskeltä se ei mahdu. Oheisen kuvan tulitikkuaski havainnollistaa aukon muotoa ja suuruutta.


Toinen oppi oli se, että oksan tulee olla syöttöpäästä jokseenkin suora. Jos oksassa on silppuriin työnnettävässä päässä kulma, terä ei saa siitä otetta.

Hankalia olivat myös sellaiset oksat, joissa oli jyrkkäkulmaisia sivuhaaroja. Ne kannattaa joko leikata pois tai puristaa suppuun, muuten kone ei tahdo niitä syödä. Parhaita olivat liki harjanvartta muistuttavat sireenin oksat, joita kone ahmi suurella mielihalulla, kuten oheisesta videosta käy ilmi (video latautuu hitaasti).

Kovin laihoja, alle puolen sentin oksia kone ei tahdo pätkiä, vaan ne jäävät ainakin tuoreina nauhamaisiksi. Hieman auttaa, kun säätää koneen terää lähemmäksi vastinta. Se kannattaa tehdä varovasti, koska terä kuluu, jos raon säätää liian ahtaaksi.

Kolmen tunnin uurastuksen jälkeen tuloksena oli kohtuullisen suuri kasa lyhyttä oksan pätkää pensasaidan tyvelle.


Kone on melko suurikokoinen, joten ihan pienen auton takakonttiin se ei mahdu, ellei takapenkin selkänojaa saa alas. Koneen korkeus on 98 cm, syvyys 65 cm ja leveys 40 cm. Painoakin on 30 kiloa.

Kaiken kaikkiaan, tämä on ehkä yhdistyksen paras silppuri, varsin hiljainenkin. Pidetään se kunnossa, jos vikaantuu, ilmoita Heikille ja Teboilille.

Harri Hänninen, puheenjohtaja
MILLOIN ENERGIAREMONTTIIN SAA AVUSTUSTA - katso esitysdiat
ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–2022. Avustuksen suuruus on 4000 euroa, jopa 6000 euroa per omakotitalo tai rivitalossa asunto, kuitenkin enintään 50 prosenttia avustuspäätöksessä avustettaviksi hyväksytyistä ja toteutuneista kustannuksista.
Avustuksen saannin ehtona on, että omakotitalo on korjattava energiatehokkaammaksi kuin rakennusaikaiset ja/tai voimassaolevat säädökset edellyttävät. ARAn sivulta voi ladata energia-avustus-laskurin, jolla voi karkeasti arvioida avustuksen suuruutta.
Ohessa 4.3.2020 projektipäällikkö Anna-Maria Rauhalan, Ramboll Finland Oy, pitämä esitys siitä, mitä avustus edellyttää, miten energiatehokkuuden parannus tulee osoittaa ja miten sen voi saavuttaa? 

Kuvia Puolan matkalta 22.–28.7.2019

Tämän vuoden kesäretki suuntautuu Baltian kautta Puolaan. Retkelle osallistui 33 henkilöä. Sää ei onneksi ollut kovin helteinen, yksi sadepäiväkin sattui joukkoon. Matkalla nähtiin paljon, varsinkin peltoa, mut-ta aina lopulta myös taajaan asuttuja alueita, kuten Lublin, Krakova, Varsova ja Vilna, joissa viivähdimme hieman pidempään. Kohteista Auschwitch ja Wieliczkan suolakaivos olivat mieleenpainuvimpia. Kaupunkien ja tienvarsien yleinen siisteys jäi myös mieleen. Ohessa kuvia matkalta, niistä valtaosan on ottanut Marja Mattila, ja pienen osa Harri Hänninen. Siirry kuviin.


Uusia jäsenetuliikkeitä
Maalausliike Värisuora Oy
Värisuora  tekee puutalojen julkisivumaalausta, peltikattojen maalausta ja tiilikattojen pinnoitusta. Omakotiyhdistyksen jäsenille 10 % alennus maalaustyön loppusummasta. Yhteystiedot: Maalausliike Värisuora Oy, Nurmijärvi, puh. 040 025 1534, tarjouspyynto[at]varisuora.com.

Kattopesu ja -pinnoitus Martiskainen
Martiskainen tekee katon puhdistukset harjaamalla tai painepesurilla, sammalmyrkytys, kourujen tyhjennys ja pesu sekä kattohuolto. Ekologiset Biocomp-käsittelyaineet. Alennus tarjoushinnasta 10 % omakotiyhdistyksen jäsenille. Yhteystiedot ja tarjouspyyntö verkkosivujen kautta www.kattopesumartiskainen.com tai puhelimitse 050 338 6250.

Metsäpalvelu Kyrö - puunkaatoja
Metsäpalvelu Kyrö tarjoaa puunkaadoista ja aidanleikkuista yhdistyksen jäsenille alennusta 15 % sekä risunajosta ja kannonjyrsinnöistä 10 %.  Vuokraan Timcon 12T polttomoottikäyttöisen halkomakoneen (pöllin max pituus 50 cm) hintaan 50 euroa päivä (normaalihinta 60 €/pv). Opastus ja kotiinkuljetus tarvittaessa.Yritys tarjoaa myös rännien puhdistuksia sekä kattojen pesuja. Yhteystiedot: Renne Kyrö, Mäntsälä, 045 1081 128.

Tuusulan Pienkone – pienkonehuollot
Tuusulan Pienkone tarjoaa pienkoneiden huollon yhteydessä huolto-osista 10 % alennuksen (ei koske kampanjahintoja), huollettavien laitteiden edulliset noudot ja palautukset (10 € suunta) ja sesongin ulkopuolella noudot veloituksetta. Kone¬kaupoissa alennus 5 % suositushinnoista (ei koske tarjous- tai kampanjahintoja). Kortti esitettävä huoltoon tuotaessa.
Yhteystiedot: Huoltotie 1, Tuusula, 09 2757 120.

K-Rauta Järvenpää
Keravan Omakotiyhdistyksebn jäsenkortilla saa nyt alennusta K-Rauta Järvenpäästä. Jäsenetualennus on 3-12  prosenttia tuotteesta riippuen. Tarjoushintaisista tai nettohinnoitelluista tuotteista alennusta ei saa. Yhteystiedot: Rajaniitynkatu 1, Järvenpää, 020 7288 500.NORJAN MATKAN KUVIA 2018
Omakotiyhdistys teki kesällä 2018 matkan Norjaan. Matkalla oli 46 henkilöä. Ohessa Marja Mattilan ottamia kuvia retkeltä.

KESÄRETKI PETROSKOIHIN 24.–28.7.2017      kuvia retkeltä

Kesäretki suuntautui Venäjälle aina Äänisjärvelle saakka, jossa itäisin kohteemme oli puukirkoistaan tunnettu Kižin saari, Unescon maailmaperintökohde. Petroskoi oli siisti ja suuri kaupunki, tie sieltä Pietariin uusi ja hyvässä kunnossa.Sää suosi, ei satanut eikä ollut helle, kaikinpuolin hyvä retki-ilma. Putinin vierailut ja niiden valmistelu hidastivat ja häiritsivät matkaamme sekä Petroskoissa että Pietarissa.
Retkelle osallistui 38 henkilöä. Kuvia retkeltä löytyy täältä.  Kuvaajana toimi Harri Hänninen.Aurinkosähkö
AURINKOSÄHKÖÄ OMAKOTITALOON – JÄRKEE VAI EI
Marja Jallinnoja PlayGreen Finlad Oy:stä ja Osmo Auvinen Keravan Energialta kertoivat 26.4.2017 mahdollisuuksista hyödyntää aurinkosähköä omakotitalossa. Esitysten tarkoituksena oli antaa perustiedot aurinkosähköjärjestelmän hyödyntämisestä, kuvata millaisia aurinkopaneelijärjestelmiä on, paljonko ne ja asennustyö maksavat, kannattaako investointi? Mitkä ovat aurinkoenergian kehitysnäkymät, ja kuinka kauan paneelit kestävät? Miten energialaitos suhtautuu yli oman tarpeen tuotettuun sähköön, kuka asennustyön hyväksyy? Näihin löydät vastauksia oheisista esitelmistä: PlayGreen ja Keravan Energia.

MTV3:N JA NELOSEN LÄHETYSTAAJUUDET MUUTTUVAT ANTENNI-TV-VERKOSSA 17.5.2017
Muutostöiden taustalla on uusi maanpäällisen television
toimilupakausi, joka alkaa 17.5.2017. Muutos koskee kotitalouksia, jotka
vastaanottavat antenni-tv-lähetyksiä. Muutosten myötä kanavat MTV3 ja NELONEN siirtyvät A-kanavanippuun. Muutos vaatii  TV-vastaanottimen kanavahaun tekemistä.
Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Ohjeet kanavien viritykseen löytyvät osoitteesta  tai laitteen käyttöoppaasta. Kaikki kanavapaikat löytyvät täältä.


Tiedote 3.12.2016
Uusi antennitelevision lähetys perustuu kahteen erilliseen antenniverkkoon: Digitan UHF ja DNA:n VHF. Tarvitse kumpaankin oman antennin. Uudet teräväpiirtolähetykset edellyttävät myös uuden Antenna Ready HD -vastaanottimen, joka tukee DVB-T2-lähetystekniikkaa. Lisätietoja täältä.


Järjestelmäasiantuntija Mika Pihlajamaa, Exatell Oy:stä kertoi 25.11.2015 yhdistyksen syyskokouksen aluksi digiajan yhdestä suurimmasta muutoksesta ja sen vaikutuksista tv-katseluun.
Vuonna 2012 valtioneuvosto teki päätöksen ottaa 700 mhz:n taajuusalue langattomien laajakaistaverkkojen käyttöön.
Suuri osa antenni-tv-verkossa lähetettävistä tv-ohjelmista lähetetään kyseisellä taajuusalueella. Taajuusmuutos tulee käytännössä vaikuttamaan kaikkiin suomalaisiin  harava-antenni-tv -kotitalouksiin.

Muutostyöt alkoivat kesällä 2015 ja ne etenevät vaiheittain Pohjois-Suomesta Etelä-Suomeen. Keravalla muutos tehdään ensi kesänä. Omakoti- ja pientaloissa ei yleensä tarvita antennijärjestelmän muutostöitä kuin joissakin tapauksissa. Usein riittää TV-vastaanottimien kanavahaku. 4G-mobiiliverkko saattaa kuitenkin aiheuttaa kuvaan häiriöitä.
Digitan antenni-tv-verkon jakelukustannukset maksavat mediayhtiöt. Se on ainoa television jakelutie, josta ei aiheudu kuluttajille kuukausittaisia kustannuksia, toisin kuin vaihtoehtoisista kaapeli- ja laajakaistajakelussa. Antenniverkossa on tarjolla laaja valikoima HDTV- eli teräväpiirtokanavia. DVB-T2-tekniikka mahdollistaa HD-kanavien tai entistä useamman peruskanavan katselun antennitalouksissa. Antennijärjestelmä kannattaakin päivittää ajanmukaiseksi ja häiriöttömäksi.

Lisätietoja oheisesta tiedotteesta ja Exatellin esitteestä.Jäsenetuliikkeitä
DELETE FINLAND Oy
Delete tarjoaa kattojen pesun ja huollon alustavaan hintaan 10 €/m2. Tiilikatto puhdistetaan kuumapainepesulla ja tiilipesuaineella. Tiilikatto voidaan pesun jälkeen käsitellä suoja-aineella, jolloin estetään sammaleen ja jäkälän kasvua, samalla myös pakkasongelmat vähenevät kun kosteus ei pääse imeytymään tiilen sisään. Pesun yhteydessä puhdistetaan rännit ja tarvittaessa vaihdetaan rikkinäiset tiilet (tiilien hinta lisätään). Työtä ei tehdä, jos lämpötila alle -1 tai katto on jäässä tai luminen.
Hinta on alustava, lopullinen tarjous tehdään paikanpäällä, koska katon tavoitettavuus ja mahdollinen henkilönostimen tarve vaikuttaa hintaan. Työ on päästävä suorittamaan turvallisesti. Työ on kotitalousvähennyskelpoinen tarvikkeita lukuun ottamatta.
Tilaus puhelimitse tai sähköpostilla Tino Marttila, 040 658 0024, tino.marttila@delete.fi, Delete Finland Oy, Postintaival 5, Helsinki.


Delete logo
NUOHOOJAPOJAT Oy
Nuohoojapojat tarjoaa jäsenetuna 10 % alennuksen nuohouksen, hormin tarkastuksen ja korjauksen sekä IV-kanavien puhdistuksen listahinnasta. Jos ilmanvaihtokanaviston puhdistuksen yhteydessä nuohotaan myös savuhormi, maksaa nuohous vain 10 €. Ajanvaraus kätevästi nettikalententerista.
Yhteystiedot: Nuohoojapojat Oy, 045 612 2774, sähköposti info@nuohoojapojat.com, Vihtijärventie 589, Vihtijärvi.EXATELL Oy
Orimattilalainen Exatell Oy laittaa antenniasiasi kerralla kuntoon. Kun tilaat antenniasennuksen, saat jäsenetuna DNA:n VHF-antennin kaupan päälle. Antennityöt ovat kotitalousvähennyskelpoisia. Yhteystiedot: Mika Pihlajamaa, Exatell Oy, Rantasenkuja 1, Orimattila, puh. 044 974 6648, www.exatell.fi.


MUHEVAINEN Oy
Tarjoaa yhdistyksen jäsenille 10 %:n alennuksen seuraavista tuotetyhmistä: perennat, siemenet ja osasta taimikokoisia puita ja pensaita. Alennus ei koske kampanjahinnoiteltuja tuotteita. Muhevaisen alennuksen saa esittämällä voimassa olevan jäsenkortin kassalla. Yhteystiedot: Kankurinkatu 7, Kerava, 09 242 4056.


TÄHTIPROJEKTIT OY
Yhdistykseen on saatu vihdoin jäsenetuliikkeeksi sähköasennuksia tekevä yritys, joka on keravalainen Tähtiprojektit Oy. Myös radonkorjaukset. Yritys tarjoaa sähköasennusten yhteydessä 15 %:n tarvikealennuksen. Yhteystiedot: Jäspilänkatu 28 e 25, Kerava, 050 910 0699.

TYYKIPUOTI
Keravalainen Tyykipuoti on kangaskauppa niin harrastajalle kuin ammattilaiselle. Tyykipuoti tarjoaa jäsenillemme yli 10 euron normaalihintaisista kangasostoksista 10 %:n  alennuksen. Yhteystiedot: Kauppakaari 1, Kerava, 050 434 8010.
Tyykipuoti Oy
APUISÄNTÄ Oy
Keravalainen Apuisäntä Oy on korjaus-, huolto- ja remonttitöitä tarjoava jäsenetuyrityksemme. Se hoitaa sekä pienet että isommat remontit. 
Kysy työtarjous, jäsenille alennus 10 % työkustannuksista, puhelin 010 327 3630, www.apuisanta.fi.


HEDELMÄPUIDEN VALINTA JA HOITO

Kuva osallistujista

Tiistaina 22.9.2015
puutarhaopettaja, hortonomi Kirsi Tuominen kertoi 
Muhevaisen taimimyymälässä, millaisia hedelmäpuita kannattaa valita kotipuutarhaan ja miten niitä hoidetaan.

Hän suositteli talvenkestäviä, pienikasvuisia puita, omenaa, luumua ja kirsikkaa. Päärynän hän varoitti kasvavan helposti liian suureksi. Osaa puista saa myös pensamaisina, kuten esimerkiksi kirsikkaa, ja omenapuita saa myös hyvin kapeakasvuisina. Jos ei osaa päättää, millaisia omenoita haluaa, voi ostaa perheomenapuun, johon on vartettu kolmea lajiketta.
 
Hedelmäpuut kannattaa istuttaa reilunkokoiseen kuoppaan ison kummun päälle, koska seisova vesi on puulle myrkkyä.  Juurenniska voi peittyä, mutta syvemmälle runkoa ei saa istuttaa. Usein huonoon kasvuun on liian syvä istutus ja seisova vesi. Taimi tavitsee juurtuakseen runsaasti vettä, jota ei kannata kaataa rungon viereen, vaan latvuksen ulkokehälle, jotta juuret ryhtyvät hakeutumaan laajemmalle.

Hedelmäpuut eivät tarvitse lannoitusta. Siitä on pikemminkin haittaa. Puuta voi leikata pitkin vuotta, kunhan ei leikkaa liian rajusti kerralla, sillä puu pyrkii säilyttämään saman määrä lehtivihreää, ja ryhtyy tuottamaan vesiversoja. Syksyllä, kun puu ryhtyy talveentumaan ja keräämään lehdistä sokerit juuristoon, puuta ei kannata leikata, koska ravinto menee hukkaan. Syksyllä puun voi leikata vasta lehtien karisemisen jälkeen. Leikkauksessa pyritään avaamaan puu sisältä päin, jotta kehittyvät kukat ja omenat saavat valoa. Umpeen kasvava latvus ei tuota hedelmää. Oksiiin voi ripustaa kiviä painoiksi, joilla oksat saa levittymään laajemmalle.

Tilaisuus oli yhteinen Keravan Seudun Puutarhayhdistyksen kanssa ja paikalla oli 22 kuulijaa.


Kuvia kesäretkeltä Gotlantiin 2016

Omakotiyhdistys kesäretki suuntautui Ruotsiin Gotlantiin ja Visbyyseen 24.-28.7.2016. Retkelle osallistui 42 henkilöä. Matka tehtiin perinteiseen tapaan PS-Bussilla Inton kyydissä. Kuvia retkeltä löytyy täältä. Kuvista kiitokset Auli Uutulle.


Kuvia kesäretkeltä Liettuaan 2015

Omakotiyhdistys teki kesäretken Liettuun Kuurinkynnäkselle 26.-31.7.2015. Ohessa muutamia kuvia retkeltä. Kuvat on ottanut Auli Uuttu.


Ahvenanmaan kesäretken  2014 kuvat

Omakotiyhdistys teki kesäretken  Ahvenanmaalle 24.-27.7.2014.  Ohessa Marja Mattilan kuvat retkeltä.


Hiidenmaan ja Saarenmaan kesäretken 2013 kuvat

Retkikohteet 25.-28.7.2013: Haapsalu - Heltermaa satama Hiidenmaalla - Kärdla (hotelli Sõnajala) - Kõpun majakka - Vaemlan villakehräämö - Kassarin katajanummmi - Triigin satama Saarenmaalla - Kuressaare (Spa Hotelli Saarenmaa Valss) – Koguvan kylämuseo - Kaalin meteoriittikraateri - Anglan tuulimyllyt - saippuatehdas Goodkarma - Sikke Sumarin tila Namasteen Muhun saarella.
Tästä valokuva-albumiin.


Venäjän kesäretkiretken 2011 kuvat
Neljän päivän retki
28.7.-31.7.2011 Venäjälle Viron kautta Pihkovaan, Novgorodiin ja Pietariin sekä Viipurin kautta takaisin. Kuvia retkestä löytyy täältä.

KOTITALOUS- JA PUUTARHAJÄTTEEN KÄSITTELY
Asiakaspalvelupäällikkö Liisa Sivusaari, Kiertokapula, kertoi 14.4.2015, miten kotitalous- ja puutarhajätteen määrää voi vähentää, säästää jätelaskussa ja saada ravinteikasta multaa kasveille. Esitelmä löytyy tästä.

Puutarha- ym. muun jätteen vastaanottopaikat
ESPANJANSIRUETANAN TORJUNTAKAMPANJA

Viime syksynä aloitimme kampanjan Espanjansiruetanan leviämisen torjumiseksi. Kampanjaa päätettiin jatkaa tänä keväänä ja kesänä.
Etanat liikkuvat iltaisin. Tutki pihapiiriäsi ja lähiympäristöä illalla klo 20–22. Käynnistä torjunta välittömästi, jos löydät espanjansiruetanoita.
Etanoiden torjunnassa kasvimailla ja kukkapen-keissä tehokkaaksi todettu aine on Ferramol etanasyötti.
Ferramolia myyvät esimerkiksi Kodin Terra (Tuusula) ja Agrimarket. Molemmissa myydään sekä pienieriä että säkeittäin. Kilon pakkaus maksaa noin 30 euroa, mutta 10 kilon säkki vajaan sata euroa eli alle kympin kilo. Kannattaakin ostaa säkki yhdessä naapureiden kanssa.

 
VIERASLAJIEN TORJUNTA KOTIPUUTARHASSA
 
 
Keravan kirjastossa Suomen Ympäristökeskuksen tutkija Terhi Ryttäri kertoi 25.9.2012 vierasperäisistä kasvi- ja eläinlajeista sekä niiden torjunnasta kotipuutarhassa. Paikalla oli noin 40 kuulijaa. Yleisöpuheenvuorojen perusteella espanjansiruetana vaikuttaa olevan jo melkoinen ongelma Länsi-Keravalla. Myös jättiukonputki ja muut vieraslajit vaivaavat monilla alueilla.
Tutustu luentomateriaaliin  (koko 3,8 Megabittiä)Mielipidekirjoitus katujen aurauksesta

Omakotiyhdistys ehdotti aurausvallien poistamista tonttiliittymistä ja risteysalueilta yhdeksi työn laatu- ja kilpailuttamiskriteeriksi. Kirjoitus Keski-Uusimaan mielipidepalstalla julkaistiin 26.1.2011.
Menneitä tapahtumia
PIENTALON ENERGIATEHOKKUUDEN PARANTAMINEN 7.10. 2010 klo 18-20
Tilaisuuden esitelmät löydät alta.
Aloitteet 

Kirje kaupungin johtajalle Bastukärrin vaikutuksista

Omakotiyhdistys lähestyi 12.9.2010  Keravan kaupunginjohtajaa kirjeellä toivoen selvitystä, miten Bastukärrin logistiikka-alueen haitalliset ympäristövaikutukset on tarkoitus ratkaista ja
millä aikataululla. Lue kirje tästä.

Asian eteneminen

Ahjon kyläillassa kaupunginjohtaja Petri Härkönen kertoi, että Bastukärrin liikennesuunnitelmista järjestetään keskustelutilaisuus marraskuussa 2010 Keravan kirjastossa.

Bastukärrin logistiikka-alueen suunnittelutyöryhmä

Bastukärrin logistiikka-alueen työt ovat käynnistyneet. Alueen mahdollisten ongelmien minimoimiseksi Sipoo ja Kerava kertoivat 3.3.2009 perustavansa suunnittelutyöryhmän, johon otetaan myös lähialueen asukkaiden edustajia mukaan. Toistaiseksi tällaista työryhmää ei ole perustettu. Muistutimme asiasta Sipoon kehitysjohtajaa kirjeellä (30.1.2010). 

Asian eteneminen

Kevään mittaan kävi ilmi, että Sipoo katsoi asian kuuluvan Keravalle, Kerava taas Sipoolle. Pallottelua puolin ja toisin. Pidämme asiaa kuitenkin vielä esillä muilla keinoin.

Puutarhajätteiden läjityspaikka Keravalle

Omakotiyhdistyksen hallitus päätti syyskuussa 2009 tehdä kaupungille aloitteen puutarhajätteiden vastaanottopaikan perustamisesta. Lue aloite...

Asian eteneminen

Kaupunki kutsui yhdistyksen neuvotteluun kaupungin puutarhurin ja jätehuoltopäällikön kanssa syyskuun lopussa.

Neuvottelussa selvisi, että lannoitevalmistelaki edellyttää kompostointitoiminnalta Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) hyväksyntää, johon kaupungilla ei ole resursseja.

Tällä hetkellä paras vaihtoehto haravointijätteille ja risuille, mikäli niitä ei voi omalle tontille kompostoida, on Kiertokapulan Järvenpään Puolmatkan jätteidenkäsittelyalue. Risut ja harvavointijäte erilleen lajiteltuina (7 € kuorma). Lassila & Tikanoja ei ota Keravalla vastaan haravointijätettä, ainoastaan risuja ja oksia (20 €/kuorma).
Omakotiyhdistys selvittää voisiko Keravan Energia vastaanottaa pienkäyttäjien risuja hakettaakseen ne uutta lämpövoimalaa varten. Kaupungin työllisyysyksikkö voisi järjestää henkilöstöä hoitamaan risujen vastaanottoa lämpövoimalan tontille. Omakotiyhdistys selvittää myös uuden tehokkaamman oksasilppurin hankkimista. Kaupunki saattaa osin rahoittaa hankintaa.
 ----
Asia sai uuden 16.5.2011, kun kaikkiaan 39 kaupunginvaltuutettua allekirjoitti Samuli Isolan ja Airi Reenin tekemän aloitteen puutarhajätteen (erityisesti haravointijätteen) vastaanottamiseksi Keravalla syksystä 2011 alkaen.
Tarkemmin pöytäkirjan ote.

Sekavesiviemäroinnin korjausten organisointi

Omakotiyhdistyksen hallitus keskusteli huhtikuun kokouksessa vuoden 2009 alusta käyttöön otetusta sekavesiviemäröinnin tuplajätevesimaksusta ja päätti tehdä aloitteen korjaustöiden suunnittelusta ja organisoinnista kaupungin tekniselle lautakunnalle. Hallitus hyväksyi aloitteen toukokuussa ja laittoi sen teknisen lautakunnan käsittelyyn. Lue aloite... 

Asian eteneminen

Elokuun lopulla teknisen lautakunnan puheenjohta Eero Nurmi kertoi, että kaupunkitekniikalta on pyydetty asiasta vastinetta.

Kaupungin vesihuoltolaitos vastasi syyskuussa, ettei sillä ole mahdollisuuksia nykyisin henkilö- ja talousresurssein hoitaa tehtävää eikä katsonut sitä myöskään tasapuoliseksi korjaustyöt jo itsenäisesti hoitaneita kohtaan. Vesihuolto ei myöskään katsonut voivansa kilpailuttaa suunnittelua ja urakoita kiinteistöjen puolesta. Vesihuolto lupaa kuitenkin antaa kiinteistönomistajille suunnitteluapua ja tietoja pätevistä suunnittelijoista ja urakoitsijoista (09-2949 2275).

Aloite Ahjon Ratatien suojatiestä

Syyskuussa 2008 yhdistys teki aloitteen suojatien tekemisestä Ahjon Ratatielle. Kaupunki suhtautui aloitteeseen myönteisesti, ja suojatiekoroke valmistui marraskuussa 2008.


Mielipidekirjoitus kiinteistöveron nostosta Keravalla

Omakotiyhdistyksen hallitus katsoi, että Keravan kaupunginvaltuuston päätös nostaa kiinteistöveroa on kohtuuton ja valtuutti puheenjohtajan ja taloudenhoitajan laatimaan aiheesta kannanoton Keski-Uusimaa lehteen. Mielipide julkaistiin lehdessä 5.12.2009.


Miten voit vaikuttaa?
Syyskokousesitelmä 14.10.2009:
 Miten asukas voi vaikuttaa lähiympäristönsä toimintoihin?  Keravan kaupungininsinööri Kirsi Rontu 
Esitys kirvoitti vilkkaan mutta rakentavassa hengessä käydyn keskustelun. Alustuksessa käytiin läpi selkeästi kaupunkilaisen mahdollisuudet ja eri kanavat vaikuttaa sekä tehdä aloitteita asioista. Kaupunkilaisen  vaikutuskanavat ja -tavat

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Jani Nieminen esitteli yhdistyksen nimissä tehdyn aloitteen Ahjon Ratatien suojatiestä sekä kertoi selkeän aloitteen reseptin.Ahjon Ratatien suojatie ja koroke miltei valmiina 2.11.2008


Menneitä tapahtumia

Valokuvakisa 2011.

Viron kartanokierros 26.-27.9.2009.

Kesäretki Riikaan 23.-27.7.2008.

Pihakilpailu 2008. Voittajapihat. Kilpailuesite.

Kesäretki Pärnuun, Viljandiin ja Tartoon 9.-12.8.2007.


Omakotiyhdistyksen 60-vuotisjuhla 29.10.2006


Perintöverosuunnittelun mahdollisuudet ja Taide sijoituskohteena 16.11.2005

Väestönsuojelu omakotialueilla 29.9.2005

Kesäretki Nokialle 27.8.2005

Yhdistyksen 55-vuotisjuhla 25.11.2001
Alkuun